Spreewald

Spreewald en Spree / Dahme

Het Spreewald bestaat uit twee verschillende gebieden het Oberspreewalden en het Unterspreewald. In het Unterspreewald zorgen weiden, kleurrijke gehuchten
en oertypische landbouw voor wisselende decors. Het Oberspreewald kenmerkt zich door de romantisch omzoomde oevers van uitgestrekt elzenbroekland en ooibossen.

De binnendelta van het Spreewald is één van de mooiste nalatenschappen van de laatste ijstijd en in Midden-Europa welhaast ongeëvenaard. Tot op de dag van vandaag leven de Sorbische bewoners aan en met het water. En water is hier rijkelijk voorhanden. Door het betoverend mooie ooilandschap stromen meer dan 300 natuurlijke en kunstmatig aangelegde waterwegen met een lengte van in totaal duizend kilometer. Bijna een derde ervan is toegankelijk voor kano’s.

Lange tijd vormden de kleine stroompjes de enige verbinding tussen de authentieke boerderijen. In de sprookjesachtige dorpen Lehde en Leipe is dat tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd. En ook de lange houten schuiten (de Kahnen) zijn er nog steeds. Om het speciale karakter en de schoonheid van het Spreewald te bewaren, werd in 1991 door de UNESCO tot biosfeerreservaat verklaard.

Het Unesco gebied omvat het gehele Spreewald dat zich uitstrekt van Burg in het Zuiden tot Leibsch in het Noorden. Bij Lübben splitst een eindmorene (een stuwwal die zich vormt aan het eind van een gletsjer) uit de ijstijd het 500 vierkante kilometer “junglelandschap” in het Ober- en Unterspreewald.

Programma Spreewald

Met de aankomst- en vertrek dag totaal zeven dagen. Vijf dagen kanovaren in een schitterend werelderfgoed landschap. Peddelen zonder beroepsvaart of andere schepen. Een meerdaagse kampeertrektocht staat op het programma.

Zondag:
Aankomst op de camping in Burg Kauper - www.wiesenfuehlung.de - met eigen vervoer.
Maandag:
Rond 10.00 uur starten we met een kanotocht door het Oberspreewald. Tegen 16.00 uur zijn we weer terug op de camping.
Dinsdag:
We pakken onze kano’s in voor een kampeertrektocht. We kanoën door de authentieke stadjes Lehde en Leipe. Onze eindbestemming voor deze dag is de camping in Lübbenau.
Woensdag:
We maken een kanotocht vanuit Lübbenau door het bijzonder mooie Hochwald.
Donderdag:
We pakken onze kampeerspullen weer in om terug te kanoën naar de camping in Burg Kauper.
Vrijdag:
We gaan een ander deel van het Spreewald verkennen.
Zaterdag:
We nemen afscheid van elkaar.

Prijs per persoon per week exl. kano €249,-.
Prijs per persoon per week incl. kano €299,-.

Waarom Spreewald?

Over een afstand van in totaal 1000 kilometer is er in het Spreewald een fijnmazige net van waterwegen. Een paradijselijk kanogebied.
Langs de oevers nodigen diverse plekken uit tot rust- en picknickpauzes. Veel sluizen in het gebied worden met de hand (zelf) bediend.

De stroming is gering. Enkele stroompjes zijn ter bescherming van de natuur niet toegankelijk en in het kerngebied van het biosfeerreservaat mag men de waterwegen niet verlaten.

Ten oosten en noorden van het Spreewald stromen de riviertjes de Spree en de Dahme die uitstekend geschikt zijn voor onze trektocht.

Programma kampeertrektocht Spree en Dahme.

Van deze kampeertrektocht is geen programma omdat we wild kamperen of op kleine gemeente kampeerterreintjes staan.

We kamperen bij aankomstdag op het veldje van een roeivereniging waar de auto's bewaakt geparkeerd staan. De Spree en de Dahme zijn idyllische kanorivieren en lenen zich bij uitstek om een schitterende trektocht te maken van 185 km. Het is een adembenemende ronde met veel afwisseling in rivierenlandschap, merengebieden en een stukje Berlijn. Er zijn slechts 4 overdraagpunten en enkele sluisjes. We varen de ronde in 7 dagen. De langste dag is ongeveer 40 kilometer. De rest van de dagen tussen de 20 en 25 kilometer. Eigen grootwaterkano met uitrusting en kampeeruitrusting zelf meenemen. De groep bestaat uit maximaal 10 personen.

Prijs per persoon €175,-.

Inclusief: Gids.

Exclusief: Campingkosten, kano- en kampeeruitrusting, eten en drinken onderweg, de reis er naar toe en terug naar huis.

Deelname is voor eigen risico.