Weerribben

De Weerribben

De Weerribben zijn in de afgelopen eeuwen ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Sporen daarvan zijn duidelijk in het landschap terug te vinden. Ribben zijn smalle stroken land waarop de uitgebaggerde turf te drogen werd gelegd. Weren zijn verveende delen tussen de ribben die weer volliepen met water. Vandaar de naam Weerribben.

Na de vervening groeide het open water geleidelijk dicht en bepaalde de rietteelt de aanblik van het landschap. Het oude verveningspatroon bleef echter bestaan en door menselijk handelen blijft dit patroon bestaan. Als dit niet zo was zou het riet de overhand nemen en water in de loop van de tijd volledig dichtgroeien met riet en daarna bomen.

Water overheerst in De Weerribben. Alle planten en dieren die er voorkomen zijn ervan afhankelijk. Die natuurlijke rijkdom is bijzonder. Zeker bij een wetland van deze omvang.

Programma

Weekend Weerribben

Dag 1:

10.00 uur aankomst met de auto in Ossenzijl. We beginnen met een kopje koffie of thee met een versnapering. Daarna stappen we in de kano’s en varen door mooie slootjes naar een lunch plekje.  ‘s-Middags varen we verder door het natuurgebied. Rond 16.00 uur arriveren we op de camping bij de tent, trekkershut of het hotel. Het 3 gangen diner staat in het restaurant tot 19.00 uur voor u klaar. In de avond bij het kampvuurtje een wijntje, een biertje en of fris naar keuze.

Dag 2:

Tussen 8.00 en 9.00 uur een ontbijtbuffet in het restaurant. Na het ontbijt om 10.00 uur in de kano. We varen door smalle slootjes en genieten van wat de natuur te bieden heeft. Onderweg gebruiken we op een rustig plekje de lunch en we verwachten rond 16.00 uur weer terug te zijn. Voordat u naar huis gaat staat ronden we het weekend af in het restaurant met een 3 gangen diner.

 

Waarom hier?

In de Kop van Overijssel is zoveel water dat er voor iedereen en voor elke windrichting een route is. De routes zijn vol met variatie. U peddelt u door beboste gebieden, in smalle slootjes met rietkragen, op open water vol met waterlelies of krabbescheer, over grote meren met een verhaal, langs weilanden met koeien of ganzen.

De gids houd rekening met de groep en de afstanden die gepeddeld worden. Er zijn voldoende rustplekken onderweg om heerlijk de benen te strekken en een lunch of een versnapering te nemen.

De routes kunnen onderweg altijd in lengte en richting aangepast worden. Met veel wind en slecht weer is het niet verantwoord een groot meer over te steken. Dan blijven we zonder problemen in de kleine slootjes varen en passen eventueel ons einddoel aan.

Een kanoweekend weg geschikt voor iedereen die avontuurlijk weekend weg wil.

Door het jaar heen

In de lente is het stil op het water en zijn de uitzichten weids door het gesneden riet. In de verte een paar reeën. Het oude riet maakt voorzichtig plaats
voor het jonge groene riet. De bomen laten hun knoppen zien, vogels zoeken een partner en maken een nestgelegenheid. De lisdodde staat in bloei.

In de zomer kan het druk zijn met vaarverkeer, maar de gids weet de kleine slootjes te vinden waar bijna niemand komt. Het riet staat al een meter hoog
en is de weidsheid is daardoor grotendeels verdwenen. Maar door dat hoge riet vaart u heerlijk uit de wind. In deze periode staan de waterlelies
prachtig wit en de lisdodden geel in bloei.

Libellen vliegen zigzaggend voor u uit. Bomen maken in diverse kleuren groen een poort over de smalle slootjes.
De kindertjes van de fuut drijven mee op de rug van een van pa of ma fuut. Waterhoentjes zijn druk met het voeden van hun kleintjes.

In de herfst is de rust weer teruggekeerd en staat het riet ruim twee meter hoog en maakt de smalle slootjes nog smaller. Paddenstoelen halen hun voeding
uit de oude bomen en groeien langs de waterkant. De bomen laten hun bladeren verkleuren die in een later stadium in het water vallen.

Elk seizoen, behalve de winter, heeft zijn charmes. Beleef het met kanoweekendweg.

Geen ervaring? Geen probleem!

Voordat we het water opgaan krijgt u tekst en uitleg. U wordt geholpen met in- en uitstappen en tijdens het peddelen krijgt u advies hoe u op een ontspannen manier in de kano kan zitten en met de juiste peddeltechniek met minder  inspanning vooruit komt.

De tent wordt voor u opgezet en een eenvoudige maaltijd ter plekke bereid. Een wandelingetje in de avond is een optie. In de ochtend staat een ontbijt klaar, de kampeerspullen worden ingepakt en een lunch gaat mee voor onderweg.