Wieden

De Wieden

De Wieden vormen het zuidelijk deel van het natte vergraven veenlandschap in Overijssel. In De Wieden liggen enkele grote meren, zoals de Belterwijde  en de Beulakerwijde. Rond de plassen ligt een kleinschalig moerasgebied met trekgaten en legakkers, waarin grasland, rietland, ruigte en moerasbos elkaar afwisselen.

Het ontstaan van de Wieden begint in de 17e eeuw. De verveners staken het veen in brede stroken en daarvoor in de plaats kwam water: het trekgat. Tussen de trekgaten (de weren) liet men stroken land intact, om het veen erop te leggen om te drogen. Dat waren de legakkers of de ribben. Deze legakkers waren niet breed, omdat de verveners zoveel mogelijk turf wilden winnen Met hevige stormen en hoog water verdwenen deze legakkers (en in 1776 zelfs het dorp Beulake) onder de waterspiegel.

De vervening en de stormen zorgden voor steeds meer open water in het gebied. Men gaf deze plassen namen die op -wijde eindigen: bijvoorbeeld Beulakerwijde, Belterwijde. Wijde spreek je hier uit als wiede. Vandaar de naam van het gebied: De Wieden.

In de Wieden liggen de Oud Hollansdse dorpjes Giethoorn en Dwarsgracht. Samen met De Weerribben vormt De Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa.

Programma

Avontuurlijke 2 dagen de Wieden

Is alleen te reserveren in de lente en in de herfst voor maximaal 2 personen.

Dag 1

10.00 uur aankomst met de auto in Belt-Schutsloot. We beginnen met een kopje koffie of thee met gebak. Daarna stappen we in de kano’s en varen door smalle slootjes en open water naar een geschikt lunch plekje.  Na de lunch varen we verder door het natuurgebied. Rond 16.00 uur arriveren we op de wildkampeerplek en zetten onze tentjes op. Tegen 18.00 uur staat er een warme maaltijd voor u klaar. In de avond een hapje en een drankje bij het kampvuur.

Dag 2

Om 8.00 uur ontbijt. Daarna pakken we de kampeeruitrusting weer in de kano’s en verwachten om 10.00 uur in de kano te zitten. We varen een andere route door smalle slootjes en genieten van wat de natuur te bieden heeft. Onderweg gebruiken we op een rustig plekje de lunch en we verwachten rond 16.00 uur weer op de startplaats, waar de auto staat, in Belt-Schutsloot weer terug te zijn.

Waarom hier?

In de Kop van Overijssel is zoveel water dat er voor iedereen en voor elke windrichting een route is. De routes zijn vol met variatie. U peddelt u door beboste gebieden, in smalle slootjes met rietkragen, op open water vol met waterlelies of krabbescheer, over grote meren met een verhaal, langs weilanden met koeien of ganzen.

De gids houd rekening met de groep en de afstanden die gepeddeld worden. Er zijn voldoende rustplekken onderweg om heerlijk de benen te strekken en een lunch of een versnapering te nemen.

De routes kunnen onderweg altijd in lengte en richting aangepast worden. Met veel wind en slecht weer is het niet verantwoord een groot meer over te steken. Dan blijven we zonder problemen in de kleine slootjes varen en passen eventueel ons einddoel aan.

Een kanoweekend weg geschikt voor iedereen die avontuurlijk weg wil.

Door het jaar heen

In de lente is het stil op het water en zijn de uitzichten weids door het gesneden riet. In de verte een paar reeën. Het oude riet maakt voorzichtig plaats
voor het jonge groene riet. De bomen laten hun knoppen zien, vogels zoeken een partner en maken een nestgelegenheid. De lisdodde staat in bloei.

In de zomer kan het druk zijn met vaarverkeer, maar de gids weet de kleine slootjes te vinden waar bijna niemand komt. Het riet staat al een meter hoog
en is de weidsheid is daardoor grotendeels verdwenen. Maar door dat hoge riet vaart u heerlijk uit de wind. In deze periode staan de waterlelies
prachtig wit en de lisdodden geel in bloei.

Libellen vliegen zigzaggend voor u uit. Bomen maken in diverse kleuren groen een poort over de smalle slootjes.
De kindertjes van de fuut drijven mee op de rug van een van pa of ma fuut. Waterhoentjes zijn druk met het voeden van hun kleintjes.

In de herfst is de rust weer teruggekeerd en staat het riet ruim twee meter hoog en maakt de smalle slootjes nog smaller. Paddenstoelen halen hun voeding
uit de oude bomen en groeien langs de waterkant. De bomen laten hun bladeren verkleuren die in een later stadium in het water vallen.

Elk seizoen, behalve de winter, heeft zijn charmes. Beleef het met kanoweekendweg.

Geen ervaring? Geen probleem!

Voordat we het water opgaan krijgt u tekst en uitleg. U wordt geholpen met in- en uitstappen en tijdens het peddelen krijgt u advies hoe u op een ontspannen manier in de kano kan zitten en met de juiste peddeltechniek met minder  inspanning vooruit komt.

De tent wordt voor u opgezet en een eenvoudige maaltijd ter plekke bereid. Een wandelingetje in de avond is een optie. In de ochtend staat een ontbijt klaar, de kampeerspullen worden ingepakt en een lunch gaat mee voor onderweg.